Kde pomohl ADFORS GRANT

Srpen 5, 2024

Ve druhém prázdninovém týdnu úspěšně proběhl pátý ročník příměstského tábora pořádaný tělovýchovnou jednotou Sokol Osík. Tábor se již tradičně konal ve sportovním areálu v Osíku. Putování táborovými dny zahájila nečekaná návštěva. Hned v pondělí ráno totiž na osícké poušti havaroval pilot se svým porouchaným strojem. Na opravu svého letadla měl čas jen do pátku, protože zásoby pitné vody byly značně omezené. Během té doby nás seznámil s dobrodružstvím, které prožil při setkání s chlapcem, který přiletěl  k nám, na planetu Zemi, ze své planety B612, kde žil jenom se svou růží.

První den se nesl v duchu vyprávění o planetách a  vesmíru. Řekli jsme si, jak je důležité naši planetu chránit. Sice nám nezarůstá rozpínavými baobaby, ale sami si ji ničíme množstvím odpadu, který vyprodukujeme. V kruhu jsme si s dětmi povídali o tom, jak každý z nás může svým přístupem přispět ke zlepšení.

Druhý den jsme navštívili planetu pijana a povídali jsme si o významu vody pro život na naší planetě, jak je důležité s ní správně hospodařit, proč se vyhýbat baleným nápojům a že dostatek pitné vody není všude samozřejmostí.

Další zastávkou byla planeta byznysmena boháče, který je přesvědčen, že vlastní všechny hvězdy a neustále je přepočítává. Z jeho příkladu vyplynulo poučení o tom, kolik věcí v životě opravdu potřebujeme, kolik věcí chceme jen pro to, abychom je měli, a zanedlouho se stávají zbytečným odpadem. Povídali jsme si o tom, kolik věcí se zbytečně vyrábí a kolik při tom vzniká odpadu.  V rámci tvořivých činností jsme si vyzkoušeli ruční výrobu recyklovaného papíru.

Ve čtvrtek nás přivítal lampář, na jeho planetě den i noc trvá minutu a on stále jen rozsvěcí a zhasíná lampy. Zamysleli jsme se společně nad tím, jak hospodaříme se svým časem, proč je důležitý spánek pro naše zdraví, jaký význam má pro nás světlo a tma a proč světelný smog představuje ekologické riziko. Aby se nám dobře spalo a snilo, vlastnoručně jsme si ušili polštáře s tematickým motivem.

V pátek jsme naše putování zakončili na planetě zeměpisce, ten nás pomocí souřadnic dovedl k pokladu. Objevila se také postava lišky, která nám povyprávěla o síle a hodnotě přátelství. To jsme pak k velkému nadšení všech prověřili tzv. pádem důvěry.

V souhrnu lze říci, že tábor byl edukativní, tvořivý, sportovní, zábavný, zkrátka vyvážená kombinace všeho, tak aby si každý našel to, co je mu blízké. Každý den jsme za své aktivity Malému princi sbírali vlaštovky, aby ho v pátek mohly odnést zpět na jeho  planetu.

Dětem děkujeme za jejich nadšení a ochotu nechat se vtáhnout do děje příběhu Malého prince i do všech připravených aktivit, díky tomu si ten týden mohli společně užít jak děti, tak dospělí. Ti si láskyplným příběhem mohli připomenout, jak důležité je nezapomínat, že byli také dětmi.

Zaměstnancům a grantové komisi Saint-Gobain ADFORS CZ, s.r.o., děkujeme za hlasy, kterými podpořili náš projekt. Díky nim jsme pro náš tábor získali finanční podporu ADFORS GRANT. Částka byla plně využita na materiální zajištění tábora.

Za TJ Sokol Osík Monika Kotěrová