Květná Zahrada po třetí

Srpen 5, 2024

V LETECH 2013 A 2019 POŽÁDALA KOLEGYNĚ JANA KALÁŠKOVÁ NADACI SAINT-GOBAIN O FINANČNÍ PODPORU KVĚTNÉ ZAHRADY, Z.Ú, A V OBOU PŘÍPADECH TO VYŠLO.

Klienty budou dívky od 11 let, které se potýkají s náročným chováním (sociální izolace, sebepoškozování, nadměrné užívání elektroniky, zneužívání léků a dalších psychoaktivních látek, záškoláctví, kontakty s rizikovou partou vrstevníků, konflikty s rodiči apod.). Důvodem pro toto chování bývá často špatný psychický stav dívek s rozvinutými příznaky depresí, úzkostí, fóbií, poruch chování nebo poruch příjmu potravy. Často se potýkají s nízkou sebehodnotou a neumí navazovat zdravé vrstevnické vztahy. Problémy mladých slečen se nedaří zvládnout pouze ambulantní nebo stacionární formou.

U těchto dívek je sledován rapidní nárůst úzkostných až panických stavů a depresí vedoucích často až k sebevražedným pokusům. Jedná se o generaci, na které se citelně podepsala karanténní opatření v době pandemie COVID-19, následně rozbouřená celospolečenská situace vlivem války na Ukrajině, vysoká inflace, energetická krize,... Dospívající děti (zejména dívky) jsou navíc pod silným tlakem sociálních sítí, kde se ostatní vrstevnice prezentují jako úspěšné, chytré a krásné. Těmto virtuálním vzorům není možné se v realitě přiblížit. Dalším zdrojem zátěže je dlouhodobě nestabilní rodinné prostředí. V ČR se rozpadá přibližně každé druhé manželství. Mnoho dětí se musí adaptovat během svého života několikrát na změnu rodinného soužití.

Je nezbytné umožnit dívkám odstup od rodiny i školního prostředí, vytvořit pro ně klidné a bezpečné zázemí s intenzivnější
formou spolupráce, kde se s pomocí profesionálů (speciálních pedagogů, psychologů) posílí ve vlastní identitě a věnují svůj čas nácviku nových životních strategií. To vše jim umožní rychlejší návrat do přirozeného prostředí.


Tyto služby jsou pro rodiny díky financování od státu bezplatné.

S-G nadace podpoří projekt částkou 1 800 000 Kč na výstavbu otopného systému. Divize S-G (Isover, Rigips, Weber a ADFORS) dodají zdarma stavební materiál v celkové hodnotě více, než 500 000 Kč.

I když jsme na začátku náročné cesty, pevně věříme, že vám v první polovině roku 2025 nové pobytové zařízení pro dívky představíme.

Bývalý rekreační objekt, který bude nyní sloužit Středisku výchovné péče Svitavska.

Tiskovou zprávu si můžete stáhnout zde.