TECHNOhrátky 2024

Říjen 7, 2024

Ve středu 2. října se na litomyšlskou Střední školu zahradnickou a technickou po pěti letech přestávky vrátily TECHNOhrátky. Na akci dorazilo 136 žáků devátých tříd.

TECHNOhrátky jsou zajímavé informace o možnostech studia na SŠ, SOŠ a SOU v Pardubickém kraji, aktuality, soutěže a prezentace největších zaměstnavatelů. A proč se akce koná právě na SZaT?

„Je to výjimečná, moderní a úspěšná škola, která si své studenty vybírá. Pokud se chcete stát jejími žáky, musíte hodně zabrat, abyste se do ní dostali. Nabízí široké spektrum oborů, a ať už si vyberete kterýkoliv z nich, bez problémů vás v budoucnu uživí,“ řekl v úvodu slavnostního zahájení v sousední Základní škole T. G. Masaryka Martin Kiss, vedoucí Odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje.

Spolu s ním přišli děti pozdravit a motivovat radní Pardubického kraje pro školství Josef Kozel, regionální manažer Svazu průmyslu a dopravy ČR Richard Koubek, manažerka pro rozvoj školení společnosti Iveco Kateřina Velínská a ředitel Zemědělského družstva Dolní Újezd Jiří Jeřábek.

Na jednotlivých pracovištích čekaly na účastníky pestré a zajímavé aktivity. Vyzkoušeli si například virtuální svařování na trenažeru, montáž kol u osobního automobilu, rozebírání hřídele či nasazení rozvodového kola, práci s vypalovacím a lavírovacím laserem, určení vzorků pomocí mikroskopu nebo velkoformátovou malbu. V rámci zahradní architektury si mohli navrhnout vlastní zahradu a kreativitu uplatnili i ve floristice, kde s pomocí suchých květů vyráběli náramek.

ADFORS připravil pro děti akční stanoviště logistiky, kde nejprve vytvořily objednávku v českém, anglickém nebo německém jazyce a následně se přesunuli na ,,expedici“, kde si pomocí čtečky zkusily výdej zboží ze skladu.

Jedním z bodů „technohrátkovského“ scénáře byla i prezentace naší společnosti. Velmi mile nás potěšila pozornost všech zúčastněných. A kdo ví, třeba právě mezi nimi seděli naši budoucí zaměstnanci 😊